Vragen over het coronavirus (COVID-19)
De maatregelen worden losser. Blijf alert en houd anderhalve meter afstand, gebruik mondmaskers waar nodig en blijf handen wassen. We zijn er nog niet. Kijk hier voor de maatregelen. Hier (onder regionale maatregelen) vindt u het 'Intrekkingsbesluit Noodverordening COVID-19' van de Veiligheidsregio Limburg-Noord (18 november 2020). Het coronavirus leidt tot veel vragen. Heeft u vragen, of bent u ongerust hierover? Bekijk dan hier de veel gestelde vragen en antwoorden van het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u tussen 8.00 en 20.00 uur bellen met het landelijke informatienummer 0800-1351. U kunt ook de website van de GGD raadplegen. Heeft u andere vragen (ondernemers-, werknemers-, gezondheids- en algemene vragen)? Klik dan hier.

Identiteitskaart

Spoedaanvraag

Hebt u de identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt, als u een afspraak inplant vóór 14 uur, de identiteitskaart meestal de volgende werkdag ophalen. U kunt het document gegarandeed na 2 werkdagen ophalen. Als u uw eerder afgegeven identiteitskaart kwijt bent, duurt een spoedaanvraag langer.


Kwijt of gestolen

Is uw identiteitskaart kwijt of gestolen? U maakt een afspraak voor de aanvraag van een identiteitskaart na vermissing. Aan de balie wordt tijdens uw afspraak een vermissingsverklaring opgemaakt. Daarna vraagt u direct uw nieuwe identiteitskaart aan. Vindt u uw identiteitskaart? Lever deze dan in bij de gemeente, uw identiteitskaart is niet meer geldig.


Identiteitskaart voor Nederlanders die in het buitenland wonen - niet ingezetenen

Heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats en verloopt uw reisdocument? Dan kunt u bij een aantal aangewezen gemeenten, waaronder gemeente Echt-Susteren, een reisdocument aanvragen. Zie ook: reisdocument voor Nederlanders die in het buitenland wonen.


Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.


Geldigheid

 • Een identiteitskaart voor volwassenen is tien jaar geldig
 • Een identiteitskaart voor kinderen en jongeren tot 18 jaar is vijf jaar geldig
 • Informatie over uw reisdocument in relatie tot de Brexit vindt u hier.

Verplicht vanaf 14 jaar

Vanaf 14 jaar is het verplicht om een identiteitsbewijs te hebben, zoals een identiteitskaart, paspoort of (vanaf 16 jaar) een rijbewijs.


Aanvraag op locatie

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand zwaar dementerend is of volledig bedlegerig (zonder zicht op herstel op redelijke termijn),  kan er op locatie een aanvraag gedaan worden. Hieraan zijn extra kosten verbonden. Neem in voorkomende gevallen contact op met de gemeente voor meer informatie over de mogelijkheden.

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw identiteitskaart

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die u hebt. Ook als deze zijn verlopen
 • Een pasfoto. Let op de eisen
 • Geld. U betaalt de identiteitskaart contant of per pin

Jonger dan 12 jaar

 • Je vraagt je identiteitskaart persoonlijk aan de balie aan. Je ouders of verzorgers mogen meekomen
 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als deze zijn verlopen
 • Een pasfoto. Let op de eisen. Er is geen mogelijkheid om op het gemeentehuis pasfoto's te maken
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degenen die het gezag hebben. Laat ze onderstaand formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" invullen
pdf Formulier toestemming afgifte reisdocument minderjarige voor ouders-verzorgers (PDF, 208.81 KB)
 • Legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben
 • Geld. Betalen gaat contant of per pin


Bij het ophalen van uw identiteitskaart

 • Neem uw afhaalbewijs mee
 • Kinderen moeten bij het afhalen van hun eigen identiteitskaart aanwezig zijn

 

Soort identiteitskaart Prijs 2021
Identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder € 64,-
Identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar    € 32,90
Extra kosten spoedaanvraag   € 50,90
Extra kosten aanvraag op locatie € 11,35