Kunt u zelf niet gaan stemmen op donderdag 6 juni 2024? Bijvoorbeeld omdat u geen tijd heeft? Of omdat u slecht ter been bent? Laat uw stem niet verloren gaan. U kunt iemand anders vragen om voor u te stemmen. Daarvoor moet u die persoon machtigen. Dat heet stemmen bij volmacht.

Een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen, kan op twee manieren:

  1. Onderhandse volmacht: met uw stempas
  2. Schriftelijke volmacht

Wie kan ik machtigen?

  • De persoon die u machtigt moet kiesgerechtigd zijn in Nederland.
  • Voor een machtiging via de stempas moet deze persoon in gemeente Echt-Susteren ingeschreven staan (of met een kiezerspas in gemeente Echt-Susteren kunnen stemmen).
  • Voor een schriftelijke machtiging moet deze persoon in een Nederlandse gemeente ingeschreven staan.

Machtigen met uw stempas (onderhandse volmacht)

1. Vul samen de stempas in

U kunt iemand machtigen via het volmachtbewijs op de achterkant van uw stempas. Vul samen deze gegevens in. Zet hier allebei een handtekening onder. De kiezer die voor u stemt neemt uw stempas mee naar het stembureau, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs.

2. Geef (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee

De kiezer die voor u stemt, neemt een (veilige) kopie van uw identiteitsbewijs mee. Schrijf op de kopie ook dat het een kopie is, waar de kopie voor dient, de datum en streep uw burgerservicenummer (BSN) door. De kiezer die voor u stemt mag ook uw originele identiteitsbewijs laten zien in combinatie met uw stempas. Een foto van uw identiteitsbewijs op een telefoon of tablet mag ook.

3. De gemachtigde stemt voor u

De persoon die voor u stemt neemt uw stempas én (het kopie van) uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. De persoon brengt zijn eigen stem tegelijk uit met uw stem. Machtigen kan tot op de stemdag (6 juni). In het stembureau kunt u geen machtiging meer afgeven.

Let op: een kiezer mag door maximaal 2 personen gemachtigd worden om te stemmen.

Volmacht aanvragen

Wilt u iemand machtigen die voldoet aan de voorwaarden om voor u te mogen stemmen, maar niet in gemeente Echt-Susteren woont? Dan kunt u een machtiging geven. Dit doet u online, schriftelijk of aan de balie in het gemeentehuis. U kunt het formulier ook gebruiken om iemand te machtigen als u in Echt-Susteren woont en geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsbewijs heeft.

Online aanvragen

  • Het online formulier opent u via onderstaande knop ‘Volmacht digitaal aanvragen’. Log in met uw DigiD.
  • Zorg ervoor dat het formulier uiterlijk maandag 3 juni 2024, 17.00 uur bij ons binnen is. Anders kunnen wij helaas geen schriftelijke machtiging meer afgeven.
  • Degene die voor u gaat stemmen ontvangt daarna zo snel mogelijk van ons een bewijs dat hij of zij uw stem mag uitbrengen. Dit bewijs neemt hij of zij mee naar het stembureau.

DigiD linkVolmacht digitaal aanvragen

Aan de balie aanvragen

Kunt of wilt u het formulier niet online invullen? Dan kunt u ook bij het gemeentehuis een volmachtformulier afhalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. U kunt deze direct invullen en afgeven aan de balie. Thuis invullen mag natuurlijk ook. Het formulier moet uiterlijk maandag 3 juni om 17.00 uur binnen zijn.

Schriftelijk aanvragen

U kunt ook onderstaand machtigingsformulier gebruiken om iemand anders te machtigen om voor u te stemmen. Met dit formulier vraagt u hiervoor toestemming. Zorg ervoor dat het formulier uiterlijk maandag 3 juni 2024, 17.00 uur bij ons binnen is. Anders kunnen wij helaas geen schriftelijke machtiging meer afgeven.

Goed om te weten

  • Wij sturen het volmachtbewijs zo snel mogelijk toe per post. Voorkom problemen met de postbezorging. Vraag de machtiging op tijd aan.
  • Let op: als u iemand op deze manier machtigt, kunt u dit niet meer intrekken. U kunt dus niet meer zelf gaan stemmen.