Kunt u zelf niet gaan stemmen op 22 november? Bijvoorbeeld omdat u geen tijd heeft? Of omdat u slecht ter been bent? Laat uw stem niet verloren gaan. U kunt iemand anders vragen om voor u te stemmen. Daarvoor moet u die persoon machtigen. Dat heet stemmen bij volmacht.

  Een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen, kan op twee manieren:

  1. Onderhandse volmacht: met uw stempas
  2. Schriftelijke volmacht

  Wie kan ik machtigen?

  • De persoon die u machtigt moet kiesgerechtigd zijn in Nederland.
  • Voor een machtiging via de stempas moet deze persoon in gemeente Echt-Susteren ingeschreven staan.
  • Voor een schriftelijke machtiging moet deze persoon in een Nederlandse gemeente ingeschreven staan.

  Machtigen met uw stempas (onderhandse volmacht)

  1. Vul samen de stempas in

  U kunt iemand machtigen via het volmachtbewijs op de achterkant van uw stempas. Vul samen deze gegevens in. Zet hier allebei een handtekening onder. De kiezer die voor u stemt neemt uw stempas mee naar het stembureau, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs.

  2. Geef (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee

  De kiezer die voor u stemt, neemt een (veilige) kopie van uw identiteitsbewijs(externe link) mee. Schrijf op de kopie ook dat het een kopie is, waar de kopie voor dient, de datum en streep uw burgerservicenummer (BSN) door. De kiezer die voor u stemt mag ook uw originele identiteitsbewijs laten zien in combinatie met uw stempas. Een foto van uw identiteitsbewijs op een telefoon of tablet mag ook.

  3. De gemachtigde stemt voor u

  De persoon die voor u stemt neemt uw stempas én (het kopie van) uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. De persoon brengt zijn eigen stem tegelijk uit met uw stem. Machtigen kan tot op de stemdag (22 november). In het stembureau kunt u geen machtiging meer afgeven.

  Let op: een kiezer mag door maximaal 2 personen gemachtigd worden om te stemmen.

  Schriftelijke volmacht

  Wilt u iemand machtigen die voldoet aan de voorwaarden om voor u te mogen stemmen, maar niet in gemeente Echt-Susteren woont? Dan kunt u een schriftelijke machtiging geven. U kunt dit formulier ook gebruiken om iemand te machtigen als u in Echt-Susteren woont en geen geldig (maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsbewijs heeft.

  Online aanvragen

  • Na 17 november 2023 kunnen wij geen schriftelijke machtiging meer afgeven.
  • Heeft u een schriftelijke machtiging aangevraagd, dan ontvangt degene die voor u gaat stemmen van ons een bewijs dat hij of zij uw stem mag uitbrengen. Dit bewijs neemt hij of zij mee naar het stembureau.