Regels en voorwaarden

Geveltuinen maken onderdeel uit van de openbare ruimte. Om de openbare ruimte schoon, heel en veilig te houden gelden een aantal regels en voorwaarden voor de aanleg en het onderhoud van een geveltuin. De aanvraag wordt aan de hand van deze regels beoordeeld en de aanvrager dient tijdens het beheer en onderhoud de regels in acht te nemen. De regels en voorwaarden worden hieronder verder toegelicht.

Toelichting

  1. De aanvrager is eigenaar van de woning of het pand of u heeft schriftelijke toestemming van de eigenaar.
  2. De beplanting wordt door de aanvrager zelf aangebracht. De kosten van aanschaf zijn voor eigen rekening.
  3. De aanvraag wordt beoordeeld en getoetst aan de regels en voorwaarden uit het programma "Geveltuinen Echt-Susteren". De grond waarop de geveltuin wordt aangelegd is tenslotte eigendom van de gemeente (openbare ruimte).
  4. De grond waarop de geveltuin wordt aangelegd blijft ten alle tijden eigendom van de gemeente. Ook na ondertekening van de overeenkomst. Het is niet toegestaan om de geveltuin zelf verder uit te breiden of de grond te vervangen.
  5. U kunt geen aanspraak maken op een schadevergoeding in het geval de gemeente werkzaamheden verricht in de openbare ruimte die ten koste gaan van de geveltuin. Denk aan graafwerkzaamheden in verband met ondergrondse infrastructuur en/of vandalisme. In het geval van calamiteiten wordt u vooraf niet geïnformeerd.
  6. De geveltuin is maximaal 45 cm breed. De lengte is maximaal de breedte van de woning. De entree naar de voordeur en inritten blijven ten alle tijden vrij toegankelijk.
  7. De diepte m.b.t. het aanbrengen van grond en het bewerken van de grond is maximaal 40 cm zijn.
  8. De geveltuin wordt voorzien van opsluitbanden om te voorkomen dat de bestrating wegzakt.
  9. De obstakelvrije ruimte tussen de geveltuin en de openbare weg of obstakels moet minimaal 120 cm zijn.
  10. Er wordt altijd een overeenkomst afgesloten voor de aanleg en het onderhoud. Er wordt pas gestart met de aanleg zodra de overeenkomst is ondertekend door beide partijen (aanvrager en gemeente).
  11. De beplanting mag geen hinder of overlast veroorzaken aan voorbijgangers en mag maximaal 15 cm overhangen.
  12. Het is niet toegestaan om de volgende beplanting aan te brengen: boomvormers, beplanting met doornen of stekels, exotische beplanting (die voorkomen op de unielijst invasieve exoten) en planten met een sterk (woekerend) wortelstelsel zoals bijvoorbeeld bamboesoorten.
  13. Het is niet toegestaan om objecten of bouwwerken te plaatsen in de geveltuin. Zoals afrasteringen, hekken, of reclame-uitingen. Alleen beplanting is toegestaan.
  14. De aanvrager is na aanleg van de geveltuin verantwoordelijk voor de verzorging en het onderhoud ervan. De geveltuin maakt tenslotte onderdeel uit van de openbare ruimte en dient verzorgd, netjes en veilig onderhouden te worden.
  15. Als het onderhoud achterstallig is of tot onveilige situaties leidt of niet voldoet aan het gewenste beeld, is de aanvrager verantwoordelijk om de situatie binnen een redelijke termijn te herstellen. Voldoet het onderhoud een langere periode niet dan kan de gemeente eenzijdig besluiten de overeenkomst te beëindigen.
  16. Gaat u verhuizen? Meld dit dan bij de gemeente door te mailen naar [email protected]. De overeenkomst wordt beëindigd.