Heeft u de Nederlandse nationaliteit, woont u in het buitenland en wilt u uw paspoort of identiteitskaart vernieuwen? Gemeente Echt-Susteren is één van de grensgemeenten waar u hiervoor terecht kunt. Het aanvragen van een (nieuw) paspoort of identiteitskaart bij een grensgemeente kan geruime tijd in beslag nemen. De afhandeltijd hangt af van uw persoonlijke situatie en uw aanvraagdossier. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van uw (nieuwe) reisdocument en het plannen van uw afspraak bij een van de grensgemeenten.

Er wordt grote drukte verwacht door het toenemend aantal aanvragen reisdocumenten. Dit betekent dat het aanvragen van een reisdocument langer kan duren dan u van ons gewend bent. Wij adviseren u om tijdig een afspraak te maken.

Wachttijd

Om de wachttijd zo kort mogelijk te houden is het belangrijk dat u er voor zorgt dat:

 • Uw dossier compleet is voor u de afspraak maakt. Als uw dossier niet compleet is, duurt de aanvraag langer. Check hiervoor de website van Nederland wereldwijd. Nederlands paspoort of ID-kaart aanvragen of verlengen vanuit het buitenland(externe link).
 • U niet meerdere aanvragen bij verschillende grensgemeenten tegelijkertijd heeft lopen. Dien uw aanvraag bij één grensgemeente in en maak bij die grensgemeente uw hele proces af.
 • U op tijd afzegt als u toch niet naar uw afspraak kunt komen.

Let op het volgende!

 • Voor ieder persoon plant u per reisdocument een aparte afspraak in.
 • Selecteer het juiste aantal documenten dat u wilt aanvragen onder 'afspraak maken'.
 • U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. Maak daarom een afspraak op naam van uw kind(eren) en neem uw kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Afspraak maken

Wat moet u meenemen?

Nodig bij het aanvragen of vernieuwen van uw reisdocument

Let op: alle documenten die u meebrengt, moeten origineel zijn. Kopieën zijn niet geldig!
Neem de ingevulde persoonlijke checklist mee naar uw afspraak.

 1. Maak uw persoonlijke checklist
  Maak voor elk gezinslid dat een reisdocument wil aanvragen een persoonlijke checklist op de website van Nederland Wereldwijd(externe link). Na het invullen van deze checklist, krijgt u een lijst met de documenten die u nodig heeft. Print deze checklist uit en neem deze mee naar uw afspraak.
 2. Vereiste documenten
  Neem de originele documenten die u nodig heeft mee naar de afspraak. Kopieën zijn niet geldig!
 3. Toestemmingsformulier
  Voor een paspoort voor uw kind tot en met 17 jaar of een identiteitskaart voor uw kind tot en met 11 jaar voegt u ook een toestemmingsformulier toe. Dit vindt u bij 'Wat moet u weten?'.
 4. Reisdocumenten
  Neem alle reisdocumenten die u heeft mee.
 5. Pasfoto
  Een pasfoto voor een paspoort en/of Nederlandse identiteitskaart moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid(externe link). Laat de pasfoto in Nederland maken bij een erkende fotograaf. Let op! U kunt ook op het gemeentehuis pasfoto's laten maken. De pasfoto mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 6. Andere bewijsstukken
  Wij kunnen aanvullende bewijsstukken en/of documenten bij u opvragen.

Bij het ophalen van uw reisdocument

U kunt uw document zonder afspraak ophalen.

Wat moet u weten?

Welke documenten kunt u aanvragen?

 • Nationaal paspoort
 • Tweede paspoort
 • Zakenpaspoort
 • Nederlandse identiteitskaart

Paspoort en identiteitskaart zonder vaste woon- of verblijfplaats

Verloopt uw reisdocument en heeft u de Nederlandse nationaliteit, maar geen vaste woon- of verblijfplaats? Dan kunt u onder andere bij gemeente Echt-Susteren een reisdocument aanvragen. Zie: Paspoort en identiteitskaart zonder vaste woon- of verblijfplaats

Spoedaanvraag

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen geen spoedaanvraag voor een reisdocument doen. Heeft u met spoed een nieuw reisdocument nodig en voldoet u aan de voorwaarden(externe link)? Vraag dan een noodpaspoort aan.

Kwijt of gestolen

Is uw reisdocument kwijt of gestolen? Neem dan vóór u een afspraak maakt telefonisch contact op met de gemeente. Tijdens uw afspraak maken we een vermissingsverklaring op. Daarna vraagt u direct uw nieuwe reisdocument aan. Vindt u uw reisdocument terug? Lever het dan in bij de gemeente. Uw reisdocument is niet meer geldig.

Kinderen

 • Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.
 • Kinderen en jongeren onder de 18 jaar hebben schriftelijke toestemming nodig van beide ouders of degenen die het gezag hebben voor de aanvraag van een paspoort. Voor een identiteitskaart voor kinderen onder 12 jaar geldt dit ook. Vul hiervoor onderstaand formulier in en neem het mee naar de afspraak. Let op: de handtekening van de ouder die niet meekomt moet op beide pagina's worden gezet.

Vingerafdrukken

Bij de aanvraag van uw paspoort of identiteitskaart nemen wij vingerafdrukken af. Dit gebeurt met een elektronische vingerafdruklezer. De vingerafdrukken worden opgeslagen op de chip van uw paspoort of identiteitskaart. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken af te geven. Ook als het fysiek onmogelijk is, zoals bij het ontbreken van vingers of blijvende beschadiging van de vingers, hoeft u geen vingerafdrukken af te geven.

Geldigheid

Kosten

Soort reisdocumentPrijs per 01-01-2024
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder€ 126,40
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar€ 105,95
Identiteitskaart voor personen van 18 jaar en ouder€ 121,95
Identiteitskaart voor personen tot en met 17 jaar€ 87

Let op: Betalen met een creditcard is niet mogelijk.