Watercoach Jochem van Rhijn van de gemeente Echt-Susteren stond zaterdag met de Waterklaar Bus bij Limburgplant in Pey. “We bekijken samen met inwoners welke mogelijkheden er zijn om de gevolgen van hevige regenbuien en droogte aan te pakken.”

Subsidie voor aanpak 

De gemeente Echt-Susteren stelt subsidie beschikbaar voor het Waterklaar maken van tuinen. “Er zijn allerlei manieren om regenwater vast te houden in de eigen tuin en het niet rechtstreeks via de regenpijp het riool in te laten lopen”, vertelt watercoach Jochem. “Denk aan regentonnen of het aanleggen van een wadi. Door het regenwater af te koppelen gaan we wateroverlast tegen.” 

Vraag om raad 

Maar hoe werkt dat dan? Maurice en Nicole Eijpe uit Susteren vragen bij de Waterklaar Bus om raad. “Bij extreme regenval staat het water in onze kelder”, zegt het koppel. “Wat is daar aan te doen?” De watercoach heeft ideeën genoeg. Toch laat hij een formulier invullen voor het plannen van een afspraak. 

Persoonlijk advies 

“Per dorp zijn de oplossingen anders”, legt hij uit. “In Susteren bestaat de grond uit klei. De aanpassingen die je kunt doen, zijn daar anders dan bijvoorbeeld in Maria Hoop waar je zandgrond hebt. Daarom ga ik langs voor persoonlijk advies.” Het echtpaar Eijpe is tevreden: “Onze voortuin is al vergroend, tijd voor een volgende stap.” 

Waterklaar subsidie 

Ook een afspraak maken of meer weten over de afkoppelsubsidie? Kijk op de pagina 'Maak uw tuin waterklaar'.

Watercoach bij waterklaar bus in gesprek met inwoners