Aardgasvrij wonen

Duurzaam Bouwloket

Heeft u al nagedacht over het verduurzamen van uw woning? Financieel is dit erg interessant. Investeren in duurzaamheid levert meer op dan de rente op uw spaarrekening. Een duurzame woning is bovendien een comfortabele, waardevaste woning met lage energielasten.

Vanaf 2050 moet elke woning in Nederland van het gas af zijn en duurzaam verwarmd worden. Als u gaat verbouwen, is het verstandig om hier rekening mee te houden. Bij het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket geven onafhankelijke adviseurs u gratis advies. Zij helpen u om de juiste keuzes te maken voor het verduurzamen en toekomstbestendig maken van uw woning.

Ontdek de mogelijkheden op de website www.duurzaambouwloket.nl/echt-susteren(externe link)

Aardgasvrijchecker

De gemeente Echt-Susteren helpt inwoners om aardgasvrij of -ready* te worden met 'de aardgasvrijchecker'. Op deze webpagina ziet u aan de hand van uw postcode en huisnummer hoe u stappen kunt zetten naar een beter geïsoleerde of aardgasvrije woning. Is uw woning al geschikt voor een warmtepomp of kunt u beter nog extra isoleren? U vindt het op de aardgasvrijchecker. Deze webpagina gebruikt gegevens die de gemeente heeft gebruikt voor de Transitievisie Warmte.
Ga naar de aardgasvrijchecker(externe link) en vul hem in.

* Aardgasvrij betekent dat er geen aardgas meer wordt gebruikt in de woning. Aardgasvrij-ready betekent dat de woning door middel van isolatie geschikt wordt gemaakt om later aardgasvrij te kunnen worden.

Warmtetransitie

Onze gemeente heeft besloten om, in elk geval tot 2030, niemand te verplichten van het gas af te gaan. We kiezen voor de weg van besparing en isolatie en helpen inwoners die dat willen met subsidieregelingen en aantrekkelijke leningen.

Wilt u weten wat voor u mogelijk is bekijk dan deze Klimaatcompetitie-video(externe link) met handige (bespaar)tips en informatie.
Inhoudsopgave van de Klimaatcompetitie-video:
00:00(externe link) - Week 1: De Slimme Thermostaat
09:30(externe link) - Week 2: Warmte Vasthouden
28:21(externe link) - Week 3: Elektra
45:07(externe link) - Week 4: Warm Water

Wilt u meer weten over de gemeentelijke Transitievisie Warmte en het uitvoeringsprogramma 2022-2030? Ga dan naar de pagina: Energievisie & Beleid.

Echt-Susteren Energiecoöperatie

Echt-Susteren Energie Coöperatie 'Echt Duurzaam' U.A. is de lokale energiecoöperatie van en voor inwoners in de gemeente Echt-Susteren.

Echt-Susteren Energie Coöperatie wil de transitie naar duurzame energie bevorderen. De coöperatie stimuleert en realiseert energiebesparing en bevordert het opwekken van duurzame energie. Ze brengt energiezuinige en duurzame oplossingen onder de aandacht van de inwoners en geeft hen advies.

Samen met de gemeente werkt Echt-Susteren Energie aan een duurzamere gemeente. Bekijk op hun site(externe link) welke mogelijkheden er voor u zijn.

Duurzame Huizenroute

Wilt u uw woning energiezuinig maken? Dan kunt u veel leren van anderen die al stappen hebben gezet. Dit kan bijvoorbeeld tijdens de Duurzame Huizen Route die jaarlijks in het najaar georganiseerd wordt. Enthousiaste huiseigenaren in heel Nederland stellen dan hun huis open om uitleg te geven over bijvoorbeeld isolatie, een warmtepomp of aardgasvrij wonen. Wij zijn elk jaar op zoek naar inwoners van Echt-Susteren die hun ervaring willen delen en hun huis willen openstellen voor bezoekers. U kunt uw woning aanmelden via duurzamehuizenroute.nl(externe link). Hier vindt u ook duurzame ervaringen en verhalen van andere huiseigenaren.