In onze gemeente mag je op elke gewenste locatie trouwen. Uiteraard moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

(!) Sinds 15 mei 2023 is de trouwzaal in de gemeente Echt-Susteren niet beschikbaar

Wat u moet weten

Steeds meer bruidsparen willen zelf kiezen waar ze elkaar het ja-woord geven. Dit kan in de eigen achtertuin zijn, of bijvoorbeeld op de plek waar u elkaar voor het eerst heeft ontmoet. De voorwaarden waaraan uw locatie moet voldoen, vindt u terug op de pagina Trouwlocaties.

Uiteraard kunt u ook nog steeds kiezen voor onze bijzondere trouwlocaties: het stadhuis en Kasteel Eyckholt. Daarnaast is trouwlocatie Roosterhoeve nog beschikbaar tot 1 april 2024.

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan, meldt u uw plannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt houden. Doe dit maximaal 1 jaar en minimaal 2 weken voor uw trouwdag. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen.&

Let op: moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kan zijn. Zie ook: melden van een voorgenomen huwelijk

Kijk voor de verschillen tussen trouwen of geregistreerd partnerschap op de website van de Rijksoverheid?

Getuigen

Bij een huwelijk of een partnerschapsregistratie kiest u 2, 3 of 4 getuigen. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Lever een kopie in van het identiteitsbewijs van uw getuigen. Doe dit al bij de melding van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Trouwambtenaar

De trouwambtenaar voltrekt het huwelijk of de registratie. Aan de gemeente Echt-Susteren zijn een aantal Buitengewoon Ambtenaren Burgerlijke Stand (babsen) verbonden. Zie de pagina Trouwambtenaren. Om een persoonlijke toespraak te kunnen houden, neemt de trouwambtenaar contact met u op. U mag ook zelf een trouwambtenaar regelen.

Wilt u dat iemand anders uw huwelijk voltrekt, bijvoorbeeld een familielid of vriend? Dan wordt deze persoon eenmalig aangewezen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Uitgebreide informatie hierover vindt u op de pagina Trouwambtenaren.

Kosten

Kosten voor trouwen of registreren partnerschap in Echt-Susteren:

Dag en tijdStadhuisThuishuwelijk/Eigen gekozen trouwlocatieKasteel Eyckholt/Roosterhoeve
Op werkdagen tussen 9.00 uur - 17.00 uur€ 327€ 310,10€ 479,35
Zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur€ 507,50€ 479,35€ 648,55
Op dinsdagmorgen om 9.00 uur - 9.15 uur is trouwen op het stadhuis gratis   

Indien een verzoek tot huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie geannuleerd wordt, betaalt u 50% van de betaalde legeskosten.

Overige kosten

  • Trouwboekje of partnerschapsboekje in nubuck: € 35,60
  • Trouwboekje of partnerschapsboekje in leer: € 48,40
  • Aanwijzing en beëdiging tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag (exclusief kosten van de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)): € 239.

Wanneer iemand al ambtenaar burgerlijke stand is en alleen de aanwijzing tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand nodig is, zijn de kosten € 95,75. Er is dan ook geen VOG nodig.

Waarvoor dient een trouw/partnerschapsboekje?

In Nederland ontvangt een paar bij het huwelijk/partnerschapsregistratie een trouwboekje van de burgerlijke stand. Hoewel het een gangbaar gebruik is, is het niet verplicht zo'n trouwboekje aan te schaffen. Het trouwboekje is het bewijsstuk van uw huwelijk/partnerschap. Er is ruimte voor het registreren van de kinderen. Ook bevat het boekje informatie over geboorteaangifte, overlijdensaangifte en uitleg over regelgeving omtrent geslachtsnamen. Het wordt geadviseerd om dit boekje mee te nemen als u naar het buitenland gaat, zodat u in voorkomende gevallen kunt aantonen dat u wettelijk bij elkaar hoort.