In onze gemeente mag je op elke gewenste locatie trouwen. Uiteraard moet de locatie wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

(!) Vanaf 15 mei 2023 is de trouwzaal in de gemeente Echt-Susteren niet beschikbaar

Wat u moet weten

Steeds meer bruidsparen willen zelf kiezen waar ze elkaar het ja-woord geven. Dit kan in de eigen achtertuin zijn, of bijvoorbeeld op de plek waar u elkaar voor het eerst heeft ontmoet. De voorwaarden waaraan uw locatie moet voldoen, vindt u terug op het aanvraagformulier in de huwelijksbrochure. Die vindt u op deze webpagina.

Uiteraard kunt u ook nog steeds kiezen voor onze bijzondere trouwlocaties: het stadhuis, Kasteel Eyckholt en de Roosterhoeve. In de huwelijksbrochure vindt u meer informatie over deze locaties.

Melding voorgenomen huwelijk

Als u wilt trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt houden. Doe dit maximaal 1 jaar en minimaal 2 weken voor uw trouwdag. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. 

Let op: moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kan zijn. Zie ook: melden van een voorgenomen huwelijk

Getuigen

Bij een huwelijk of een partnerschapsregistratie kiest u 2, 3 of 4 getuigen. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Lever een kopie in van het identiteitsbewijs van uw getuigen. Doe dit al bij de melding van het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Trouwambtenaar

De trouwambtenaar voltrekt het huwelijk of de registratie. U mag zelf een trouwambtenaar regelen. Ook kunt u voor één van de trouwambtenaren van de gemeente Echt-Susteren kiezen. Om een persoonlijke toespraak te kunnen houden, neemt de trouwambtenaar contact met u op.

Wilt u dat iemand anders uw huwelijk voltrekt, bijvoorbeeld een familielid of vriend? Dan wordt deze persoon eenmalig aangewezen als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS). Uitgebreide informatie hierover vindt u bij 'Trouwambtenaar voor één dag' in de Huwelijks-en partnerschapsbrochure op deze webpagina. Lees deze informatie goed door.

Trouwen in het buitenland

Woont u in Nederland, maar wilt u in het buitenland trouwen? Dan heeft u vaak een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. De gemeente onderzoekt dan of u mág trouwen en niet bijvoorbeeld nog getrouwd bent met iemand anders. Als er geen bezwaren zijn, dan geeft de gemeente aan dat iemand bevoegd is om te trouwen: dit heet de verklaring van huwelijksbevoegdheid.

Door wie kan de verklaring afgegeven worden?

 • Als u in Nederland woont: door de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw woonplaats.
 • Als u in Nederland heeft gewoond: door de ambtenaar van de burgerlijke stand van uw laatste woonplaats in Nederland.
 • Als u nooit in Nederland heeft gewoond: door de Nederlandse ambassade of het Nederlands consulaat van het land waar u gaat trouwen.

Wat moet u meenemen naar het gemeentehuis? 

U heeft allebei nodig:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • een geboorteakte, die kunt u opvragen in uw geboorteplaats
 • een uittreksel van de Basisregistratie Personen (BRP) met daarop uw nationaliteit en burgerlijke staat
 • een eventueel bewijs van ontbinding van uw vorige huwelijk, dit kunt u opvragen in de gemeente waar het vorige huwelijk werd gesloten
 • als u in het buitenland woont: een bewijs (liefst internationaal) dat u daar woont, evenals een bewijs van uw nationaliteit en burgerlijke staat, afgegeven door de autoriteiten van het land waar u woont

Aanvullende voorwaarden

 • Als bovenstaande documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld, moeten ze eerst worden vertaald door een beëdigd vertaler.
 • Afhankelijk van het land van herkomst van deze documenten kan legalisatie van de stukken vereist zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan u hier meer informatie over geven. Meer informatie per land vindt u ook op deze pagina van de Rijksoverheid(externe link).

Kosten

De kosten voor een verklaring van huwelijksbevoegdheid / Ehefähigkeitszeuchnis zijn € 27,50.

En verder…

Wilt u graag in Echt-Susteren trouwen? Neem dan de huwelijksbrochure door. Hierin vindt u alle informatie alle formulieren voor de melding van een voorgenomen huwelijk.

Huwelijks- en partnerschapsbrochure

In de huwelijksbrochure vindt u alle informatie over en formulieren voor het trouwen of sluiten van een partnerschapsregistratie in gemeente Echt-Susteren.

Kosten

Kosten voor trouwen of registreren partnerschap in Echt-Susteren:

Dag en tijdStadhuisThuishuwelijk/Eigen gekozen trouwlocatieKasteel Eyckholt/Roosterhoeve

Op werkdagen tussen 9.00 uur - 17.00 uur

€ 316,70

€ 300,35

€ 464,25

Zaterdag tussen 10.00 uur en 17.00 uur

€ 491,55

€ 464,25

€ 628,15

Op dinsdagmorgen om 9.00 uur - 9.15 uur is trouwen op het stadhuis gratis

   

Indien een verzoek tot huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie geannuleerd wordt, betaalt u 50% van de betaalde legeskosten.

Overige kosten

 • Trouwboekje of partnerschapsboekje in nubuck: € 34,50
 • Trouwboekje of partnerschapsboekje in leer: € 46,90
 • Aanwijzing en beëdiging tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor één dag (exclusief kosten van de aanvraag van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)): € 231,50.

Wanneer iemand al ambtenaar burgerlijke stand is en alleen de aanwijzing tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand nodig is, zijn de kosten € 92,75. Er is dan ook geen VOG nodig.